FSDreamTeam forum

General Category => General Discussion => Topic started by: JBBJ on September 18, 2020, 04:34:13 PM



Title: Live Update error **SOLVED**
Post by: JBBJ on September 18, 2020, 04:34:13 PM
Hi,

I am having an issue since this morning with my Live Update.

(https://i.ibb.co/DWhZ24d/Live-update-error.jpg)

Would anyone have an idea about how to fix it ?

Thanks !


Title: Re: Live Update error
Post by: Hentoucher on September 20, 2020, 11:50:05 PM
Same problem here, anyone know how to solve this issue??


Title: Re: Live Update error
Post by: JBBJ on September 21, 2020, 10:53:36 AM
P.S.

I did exclude everything FSDT related from my antivirus software.

It did NOT change the error unfortunately.

I also uninstalled and reinstalled the GSX full installer and it did n ot change anything.

I still have the issue with Live Update.


Title: Re: Live Update error
Post by: JBBJ on September 21, 2020, 04:23:59 PM
Same problem here, anyone know how to solve this issue??

Would you mind telling me what anti virus you are using and which windows build ?

I am trying to find a solution ...

Thanks a lot


Title: Re: Live Update error
Post by: virtuali on September 21, 2020, 06:55:44 PM
I'm sorry but, the only possible cause for this error is not having added the whole Addon Manager folder to the antivirus Exclusion list.


Title: Re: Live Update error
Post by: Pantonov22 on September 21, 2020, 07:47:56 PM
I too am facing the same issue with FSDT Live update.

An option to bypass the issue is to start Windows in Safe mode with networking, then your other background programs will not run but the Live update will work!

Like JBBJ I excluded the Add-on Manager folder from my AV but the problem remains.

I use Bullguard as AV provider
Windows version is Windows 10 update 2004

And the problem only recently started, I purchased a new PC last month and was able to install and update all FSDT products on the first install.

Hopefully we can find a cause for this issue only a handful of people are having right now.


Title: Re: Live Update error
Post by: bcm652 on September 21, 2020, 08:07:07 PM
Are you able to temporarily disable your anti virus to allow the FSDT installation. That might work for you.


Title: Re: Live Update error
Post by: JBBJ on September 22, 2020, 10:37:23 AM
Dear friends,

we've had a little scandal on Avsim because I was looking for help with the " enigma problem " over there ...

Dear Umberto, again, I have never written there that neither virtuali or FSDT did not provide support ... neither here or there so please relax and let's start over because you think I am attacking you but it is not the case at all. I am just looking to gather informations that might solve the issue which I think is not related to FSDT directly but more likely a windows issue that does not play nice since the latest update.

I " think " I have found where the issue might come from.

Did any of you " recently " upgrade to the latest windows build ( 2004 / 19041.508 ) ?

I have contacted my AV company ( Sophos ) and they told me that they are aware that in some instances the lastest windows automatically changes the " protection " settings of your machine and can conflict with the AV that was present before you did the upgrade.

They told me to un-install the AV suite and clean the registry etc , reboot and re install once I checked that the windows options were not the ones taking priority.

It seems logical since fter thinking about it , the issue for me appeared after upgrading to windows 10 / 2004

I'll see what's working and report back when able.

Again, Umberto, I am sorry you took it as an attack, it is not and never was, I just reached to avsim to see if someone had a solution.

P.S : Umberto shared this that might be a solution, let's try and report back :

http://www.fsdreamteam.com/forum/index.php/topic,24202.msg160899.html#msg160899 (http://www.fsdreamteam.com/forum/index.php/topic,24202.msg160899.html#msg160899)



Title: Re: Live Update error
Post by: Pantonov22 on September 22, 2020, 02:21:28 PM
Dear friends,

we've had a little scandal on Avsim because I was looking for help with the " enigma problem " over there ...

Dear Umberto, again, I have never written there that neither virtuali or FSDT did not provide support ... neither here or there so please relax and let's start over because you think I am attacking you but it is not the case at all. I am just looking to gather informations that might solve the issue which I think is not related to FSDT directly but more likely a windows issue that does not play nice since the latest update.

I " think " I have found where the issue might come from.

Did any of you " recently " upgrade to the latest windows build ( 2004 / 19041.508 ) ?

I have contacted my AV company ( Sophos ) and they told me that they are aware that in some instances the lastest windows automatically changes the " protection " settings of your machine and can conflict with the AV that was present before you did the upgrade.

They told me to un-install the AV suite and clean the registry etc , reboot and re install once I checked that the windows options were not the ones taking priority.

It seems logical since fter thinking about it , the issue for me appeared after upgrading to windows 10 / 2004

I'll see what's working and report back when able.

Again, Umberto, I am sorry you took it as an attack, it is not and never was, I just reached to avsim to see if someone had a solution.

P.S : Umberto shared this that might be a solution, let's try and report back :

http://www.fsdreamteam.com/forum/index.php/topic,24202.msg160899.html#msg160899 (http://www.fsdreamteam.com/forum/index.php/topic,24202.msg160899.html#msg160899)



Around two week ago I updated my Windows to build 19041.508 after that the problems started. The most recent updates were:

KB4571756 Cumulative update for Windows 10 version 2004 for x64 based systems
KB4576478 Cumulative update for .NET Framework 3.5 and 4.8 for Windows 10 version 2004 +
KB890830 Windows program to delete malicious software for x64 systems v5.83

Regarding the posted fix, it appears that is related to something that appears when the application actually runs. A step we sadly have yet to achieve with the current issue.


Title: Re: Live Update error
Post by: PaulDM on September 23, 2020, 12:23:15 AM
I also use Sophos. I reinstalled and and still have the problem.
Paul


Title: Re: Live Update error
Post by: virtuali on September 23, 2020, 04:25:52 PM
Have you tried today's update ?


Title: Re: Live Update error
Post by: Pantonov22 on September 23, 2020, 07:22:22 PM
Have you tried today's update ?

Tried today still gives the same error


Title: Re: Live Update error
Post by: virtuali on September 23, 2020, 07:32:40 PM
Try now.


Title: Re: Live Update error
Post by: Pantonov22 on September 23, 2020, 07:55:52 PM
Try now.

Sadly still errors upon starting Live update (Tried 17:55Z / 23-9-2020)


Title: Re: Live Update error
Post by: virtuali on September 23, 2020, 08:00:33 PM
Sadly still errors upon starting Live update

Please try again now, multiple users confirmed to me by email it was fixed with a change we made in the update.


Title: Re: Live Update error
Post by: fziker on September 23, 2020, 09:28:29 PM
I have a separate post regarding Live Update install hanging during setup. So I uninstalled my security software (BitDefender) completely then removed all FSDreamteam products and the Regedit. Restarted the computer and attempted a GSX install and got the Internal Protection Error so Umberto you were probably right in that my security software was blocking part of the install but now, how do I get rid of the Enigma Protector Error?
Fred Ziker


Title: Re: Live Update error
Post by: virtuali on September 23, 2020, 10:32:19 PM
how do I get rid of the Enigma Protector Error?

If I could see it at least once in my life on my system, I might have some idea. The only thing sure, it's related to the antivirus.


Title: Re: Live Update error
Post by: fziker on September 24, 2020, 02:05:36 AM
Success! Thank you Umberto for your patience and insistence that it was an antivirus related error. I believe I've narrowed it down to Windows Security App and Browser control Exploit Protection needing to be disabled. I had removed my security software and turned off my Windows Defender antivirus and firewall but there are even more protections that needed to be turned off. Once I got Live Update to install and run I then reloaded and turned on all of the security software and Live Update works just fine.

Thanks again!
fred


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Hentoucher on September 24, 2020, 04:02:25 PM
Still no luck here. Same error message. Have excluded everything from ESET Antivirus and Firewall (Entire Addon Manager folder, Updater.exe and the Couatl.exe).

Any further help would be much appreciated.

Regards

Chris


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Pantonov22 on September 24, 2020, 04:42:42 PM
Can confirm it still errors out.

Removed AV still errors
Removed latest Windows update -> older build number, still errors
Disabled exploit protection as reported by someone earlier, still errors

I bypass the issue by running the Live update in Windows safe mode but I would rather see it work under normal circumstances  :'(


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: virtuali on September 24, 2020, 05:08:29 PM
Can confirm it still errors out.

As you can see from  fziker post, he solved it and it was the antivirus. Which antivirus you use ?


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Pantonov22 on September 24, 2020, 06:32:21 PM
Can confirm it still errors out.

As you can see from  fziker post, he solved it and it was the antivirus. Which antivirus you use ?

Bullguard


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: PaulDM on September 24, 2020, 08:41:36 PM
I turned the antivirus off and tried again with no luck.


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Hentoucher on September 24, 2020, 09:32:36 PM
I can also get it to work in Windows Safe mode but not under normal circumstances. Im using ESET.


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: virtuali on September 24, 2020, 11:04:20 PM
I can also get it to work in Windows Safe mode but not under normal circumstances. Im using ESET.

Safe mode likely disables the low-level windows service, so it seems it's never really turned off. In fact, we never suggest to turn off the antivirus but, instead, add the whole Addon Manager folder to the Exclusion.


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: fziker on September 25, 2020, 05:05:18 AM
Besides excluding the entire folders mentioned previously and temporarily turning off the antivirus and firewall security, try going to Settings>Update & Security>Windows Security>App & Browser Control>Exploit Protection and try temporarily turning those items off. Just a suggestion


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Pantonov22 on September 25, 2020, 08:33:19 PM
Besides excluding the entire folders mentioned previously and temporarily turning off the antivirus and firewall security, try going to Settings>Update & Security>Windows Security>App & Browser Control>Exploit Protection and try temporarily turning those items off. Just a suggestion

I go to App & Browser control -> Then there are two options Security based on reputation and Exploit Protection -> Then I click settings for Exploit protection -> Then at the top it says System settings and I change everyting from Use standard (on) to where possible to Off, then Windows wants me to restart, I restart. Then I attempt to run the Live update and the error still appears!


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Pantonov22 on September 25, 2020, 08:59:58 PM
It seems I have another issue now weirdly.

FSDT will not show on first startup. I start a flight at KSDF, it loads fine and does not give me any errors. However the scenery will not appear even if I wait a minute or more. Only when I open the Addon Manager and instantly close it again the scenery will now load. Could this be related to the same problem causing the live update to error out? Has this problem appeared for anyone else?


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Maverick3333 on September 26, 2020, 09:00:46 AM
Hi guys,

flying for years GSX and using PMDG airecraft an FS2Crew,

happy with the product.
BUT, since today it's not working (after I run the FSDT Live update) It won't find AFDAC files on LEBL (addon) it worked before (excluding etc.)?

Any ideas, because I love this produnct and don't want to change to FS2Crew ground environment.

Thank you

I guess something is wrong with the last update ;(


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: virtuali on September 26, 2020, 01:33:01 PM
BUT, since today it's not working (after I run the FSDT Live update) It won't find AFDAC files on LEBL (addon) it worked before (excluding etc.)?

Please clarify: is the software appears to be working normally, except it doesn't find the AFCAD for THAT particular airport ?


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Pit on September 27, 2020, 01:25:05 PM
It seems I have another issue now weirdly.

FSDT will not show on first startup. I start a flight at KSDF, it loads fine and does not give me any errors. However the scenery will not appear even if I wait a minute or more. Only when I open the Addon Manager and instantly close it again the scenery will now load. Could this be related to the same problem causing the live update to error out? Has this problem appeared for anyone else?

Hello,

strange I have exactly the same behaviour here, FSDT Scenery (in this case FSDT-BASEL) will be no loaded ( I mean the Buildings and Jetways ), but clicking on Addon Manager and closing the same immediately let all sceneries be visible then.... I also tried with a restart and cache rebuild of COUATL, but this brings no scenery to be visible, only the Addon Manager trick does it!
I am using Couatl 64Bit, GSX-GSXL2 and Sceneries updated to newest version of course.

Pit.


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Claude on September 27, 2020, 06:59:23 PM
Something is not working correctly!
Two days ago, after running Live Update, six of my FSDT sceneries were suddenly in Trial Mode and had to be reactivated. (I have a post elsewhere about that.) Now after reading this I just opened P3DV4.5 and activated a stored Scenario at CYVR. The airport was not there. Clicked On the ADDON Manager, checked and CYVR was listed as ACTIVE. Closed the ADDON MGR and, lo and behold, CYVR was there.


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: George_M on September 28, 2020, 12:46:47 AM
Something is not working correctly!
Two days ago, after running Live Update, six of my FSDT sceneries were suddenly in Trial Mode and had to be reactivated. (I have a post elsewhere about that.) Now after reading this I just opened P3DV4.5 and activated a stored Scenario at CYVR. The airport was not there. Clicked On the ADDON Manager, checked and CYVR was listed as ACTIVE. Closed the ADDON MGR and, lo and behold, CYVR was there.

I had the exact same thing happen to me today as well a few days after I uninstalled and reinstalled GSX and then ran Live Update.  I had to reactivate a half dozen or so sceneries (in addition to GSX).

After all of this, I also have a bunch of files that are now littering my desktop:

bglmanx.dat
bglmanx.dll
bglmanx64.dll
bglmanx65.dll
bglmanx_aerosoft.dat
bglmanx_fbeam.dat
bglmanx_fsdt.dat

Can these be safely deleted or moved someplace else if they are still required?


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: PaulDM on September 28, 2020, 05:50:05 AM
I just reloaded everything and still have the same error. This is the only scenery I have that has this problem. Please fix it!!!


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Maverick3333 on September 28, 2020, 12:44:48 PM
BUT, since today it's not working (after I run the FSDT Live update) It won't find AFDAC files on LEBL (addon) it worked before (excluding etc.)?

Please clarify: is the software appears to be working normally, except it doesn't find the AFCAD for THAT particular airport ?

okay the problem is solved for me. just run the Live update twice, restart my pc and prepare3d and everything worked perfect at LEBL

thanks


Title: Re: Live Update error **SOLVED**
Post by: Pit on September 28, 2020, 01:53:43 PM
BUT, since today it's not working (after I run the FSDT Live update) It won't find AFDAC files on LEBL (addon) it worked before (excluding etc.)?

Please clarify: is the software appears to be working normally, except it doesn't find the AFCAD for THAT particular airport ?

okay the problem is solved for me. just run the Live update twice, restart my pc and prepare3d and everything worked perfect at LEBL

thanks

@Maverick3333

Is LEBL a FSDT product?? We are talking about FSDT Sceneries that donīt show buildings after the Live Update. No problems with all other Addons but FSDT.
Pit